Bosses Björkkolv

Light Varmint stock i flammig björk.

Här kommer en liten fortsättning på historien om försöken att tillverka en lätt bänkskyttekolv i björk som fanns i senaste medlemsutskicket.

DSCN7149

Det är bara att börja med att erkänna att jag inte uppnådde flera av de uppsatta målen med projektet. Den blev en aning tung, det tog längre tid att få den färdig än vad jag hade planerat och inte har den så mycket ”hemslöjdskänsla” över sig som jag hade önskat. En bakkappa i renhorn har jag hyfsat till men jag har inte haft tid över att börja gravera den. Aluminiumbakkappan duger dock fint den med tycker jag. Visst blev den rätt fin med de filade insexskruvarna?

DSCN7164

Vikten på kolven landade på ca 850g inklusive bakkappa och varbygel. Totalvikten med March siktet med nedbländningsring och mirageband, kikarhattarna avtagna, ligger ca 30g över gränsen för Light Varmint med den pipa jag har. Tar jag ner pipans vikt till 2350g så väger allt in vilket ändå är rätt OK. Det är ändå 100 -155g över de vikter som piporna till BAT-en som jag köpte av ”Bullen” har.

DSCN7157

Jag klarade alltså nästan målvikten trots att jag också plastade in kolfiber även i pipkanalen. Det gjordes för att balsainlägget blev synligt och i mina ögon väldigt fult. Kolfibern väger ju inte mycket men Epoxilagret i botten på kanalen blev något tjockt.

Det tog tid att få den i skjutbart skick. Det går ju inte att limma in låset i kolven och sprutlacka den efteråt. Därför lade jag rätt tidigt ner tanken på att ha den färdig till Palmisano Cup men det var lite surt att inte få med den ner till Fredriksberg.

Jag är nöjd med utseendet. Att lyckas med att kombinera känslan av fullblods bänkbössa och den känsla man får om man besöker en hemslöjdsbutik var väl kanske dömt på förhand. Den känns ändå lite ”hemvävd” och definitivt ”one of a kind”.

DSCN7163

Ännu har jag några detaljer att justera men nu har jag skjutit med den och det ser förhoppningsfullt ut. Chansen är stor att det stora elddopet kommer vid tävlingarna på Brattvall. Till nordiska mästerskapen kommer både den och BAT-en med.

Vilken av mina bössor som följer med till VM i Sydney kan bli en svår nöt att knäcka. Min gamla trotjänare, Pandan eller ”Röd-Bettan” som brukar kalla den kommer att bli hemma till förmån för någon av de med raka stockar och ejektor. Valet blir svårt om båda skjuter bra. Jag trivs väldigt bra med BAT-en men visst skulle det vara lite speciellt att ta med den egna skapelsen, ”Nordic Light”.

P.S. ”Bullens BAT” har ännu inte något namn. ”Vetelängden”? Bättre förslag emottages tacksamt.

/Bo